ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της 31/01/2020

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Γ.Α.
Μεσογείων 45 – Τ.Κ. 115 26
ΑΘΗΝΑ
            Λάρισα 31/1/2020
         Αριθμ. Πρωτ.: 10

                                                                                         
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού  κ. Βορίδη, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο χώρο των γεωργικών ασφαλίσεων και την πρόθεση του για αλλαγή του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου του ΕΛ.Γ.Α., αναλαμβάνει δράση ομάδα εργασίας για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων και την υποβολή γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένων και προτάσεων.
Ως εργαζόμενοι έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:
Βάσει του ιδρυτικού νόμου του ΕΛ.Γ.Α. Ν.1790/1988 ΦΕΚ134/4/20-6-1988, και όπως αυτός  κατά καιρούς έχει τροποποιηθεί στο  άρθρο 3 παρ 1α αναφέρει: ‘ Η ασφάλιση στον ΕΛ.Γ.Α. περιλαμβάνει την υποχρεωτική ασφάλιση των ζημιών ………..’ ,παρ1β ‘την προαιρετική ασφάλιση των ζημιών της παρ Α για: α) το ποσοστό ζημιών που δεν καλύπτεται από την υποχρεωτική ασφάλιση και β) ζημιές και κινδύνους που δεν καλύπτονται από την υποχρεωτική ασφάλιση.
Επιπλέον, βάσει του νέου Νόμου 3877/2010 ΦΕΚ160/Α/20-9-2010 και όπως αυτός έχει κατά καιρούς τροποποιηθεί, στα άρθρα 4,14,18,19 καθορίζονται πάλι τα είδη και τα αντικείμενα ασφάλισης υποχρεωτικής, πρόσθετης, προαιρετικής καθώς και όλες οι διαδικασίες που απορρέουν από αυτές. Όπως και με το άρθρο 7 καθορίζονται οι πόροι του ΕΛ.Γ.Α. (Έσοδα από εισφορές και ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έως 20%).
Σύμφωνα  με τα όσα αναφέρονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση της Αγροτικής Παραγωγής στην χώρα μας, είναι εφικτή η συμμετοχή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο σύστημα. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι αυτό, να γίνει με την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος από πηγές που δεν θα βαρύνουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο.
Η μέχρι τώρα εμπειρία μας στο θέμα της εμπλοκής των ιδιωτών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, μας δημιουργεί έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις, μιας και η πρόθεσή τους, είναι να ασχοληθούν με την ασφαλιστική κάλυψη συγκεκριμένων αιτίων ζημιάς, συγκεκριμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, συγκεκριμένων αγροτών – κτηνοτρόφων κλπ., εκμεταλλευόμενοι το υπάρχον σύστημα εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α..
Θα πρέπει  να γίνει κατανοητό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι πίσω από αναλογιστικές μελέτες, οικονομοτεχνικά προγράμματα, και αριθμούς  βρίσκονται άνθρωποι (αγρότες – κτηνοτρόφοι). Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται (κλιματική αλλαγή, πτώση τιμών, επιβολή δασμών, εμπάργκο, κ.α), καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την οικονομική κατάσταση των απασχολούμενων στον Αγροτικό Τομέα.
Τα ιστορικά αρχεία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας που τηρούνται από τον ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν Αναγγελίες και Δηλώσεις ζημιών, καταβολή αποζημιώσεων, καταγραφή συχνότητας φαινομένων, στατιστικά δεδομένα, έρευνες – μελέτες κλπ., αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Οργανισμού και κατ΄ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου. Ως τέτοια πρέπει λοιπόν να διαχειρίζονται και να διαφυλάσσονται, τηρώντας όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση εκμετάλλευσης και χρησιμοποίησης από τρίτους (ιδιώτες κ.α).
Αφουγκραζόμενοι το σύνολο των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της χώρας μας έχοντας καταγράψει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον χώρο, παραμένουμε πιστοί στον κοινωνικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα του ΕΛ.Γ.Α. και προτείνουμε στον κ. Υπουργό την αναμόρφωση της σύνθεσης της ομάδας εργασίας, με την συμμετοχή σε αυτή εκπροσώπων των Αγροτών και των εργαζομένων του ΕΛ.Γ.Α..
Ζητάμε:
Την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος Ασφάλισης της Αγροτικής Παραγωγής και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στον ΕΛ.Γ.Α. όπως προβλέπεται θεσμικά, μιας και μέχρι σήμερα μόνο οι ασφαλισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους  τη λειτουργία του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και την καταβολή των αποζημιώσεων.
Την αξιολόγηση της μέχρι τώρα λειτουργίας του Συστήματος Ασφάλισης και του Κανονιστικού Πλαισίου (Πλαισίου (Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικής Παραγωγής) και τη βελτίωση του, προκειμένου να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους παραγωγούς.
Την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον κ. Υπουργό για την ενεργοποίηση διατάξεων του θεσμικού πλαισίου σ΄ότι αφορά την πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση (Ν.3877/10) και τη συμμετοχή του ΕΛ.Γ.Α. στις παραπάνω αλλά και σε άλλες δράσεις, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία των υπαλλήλων του, στο πλαίσιο της νέας ψηφιακής εποχής.
 Την αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου που αφορά το καθεστώς των μετακινήσεων των εργαζομένων του ΕΛ.Γ.Α. για την εκτέλεση του εκτιμητικού  τους έργου και την επαναφορά του στο  προγενέστερο καθεστώς (ΚΥΑ 80).
Ως εργαζόμενοι στον ΕΛ.Γ.Α. βιώνουμε καθημερινά τον μαρασμό της Ελληνικής Υπαίθρου και στηρίζουμε τον αγώνα των γεωργών και κτηνοτρόφων, που αποτελεί πλέον έναν αγώνα επιβίωσης για τους ίδιους αλλά και για το σύνολο της αγροτικής παραγωγή της χώρας.

  Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. γραμματέας


ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                           ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ της 6-12-2019

Τακτική Γενική Συνέλευση Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ