ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31/10/2019

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Γ.Α
Πληροφορίες: Ι. Καφετζόπουλος,
Β. Ντούπη
 Μεσογείων 45- Τ.K. 11526
Τηλ:6974 946643, 6972 957118


ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ  Π.Σ.Ε  ΕΛ.Γ.Α


Αθήνα  31/10/2019
Αριθ. Πρωτ. 11
 

                                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Με μεγάλη προσοχή  αλλά και ανησυχία παρακολουθήσαμε ως εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ τις δηλώσεις του υπουργού κ.Βορίδη που έγιναν στα πλαίσια του συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σχετικά με την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, στον χώρο των γεωργικών ασφαλίσεων και την πρόθεσή του για την αλλαγή του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.
Πιο συγκεκριμένα μίλησε για το ενδιαφέρον που έχουν δείξει ευρωπαϊκές και ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση του πρωτογενή τομέα.
Επίσης, μίλησε και για την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ .
Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις του κ.Βορίδη είναι το επιχείρημά  ότι ο ΕΛΓΑ «θα μπαίνει μέσα κάθε χρόνο 50-60 εκατομμύρια ευρώ» και ότι με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών και την ταυτόχρονη αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης θα λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος.
Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε κάτι που ο κ. Υπουργός  ίσως  ξέχασε να αναφέρει: βάσει του Νόμου 3877/10 το κράτος μέσω του ΥΠΑΑΤ δύναται να επιχορηγεί τον ΕΛΓΑ έως και το 20% του προϋπολογισμού του για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του πράγμα το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί και έτσι τα έσοδά του προέρχονται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Επίσης, βάσει του ίδιου Νόμου διασφαλίζεται η λειτουργία του Οργανισμού ακόμα και σε περιπτώσεις που οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν τα έσοδά του.
Ως εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι ζητήσαμε και ζητάμε την βελτίωση του μέχρι τώρα υπάρχοντος κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου προκειμένου να ανταποκριθεί και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο χωρίς δυσανάλογη αύξηση του ασφαλιστικού κόστους, που θα επηρεάσει αρνητικά το εισόδημά τους.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται  τα τελευταία χρόνια στον πρωτογενή τομέα (κλιματική αλλαγή, ένταση καιρικών φαινόμενων, εμφάνιση νέων φυσικών κινδύνων, μεταβολές στις τιμές των αγροτικών προϊόντων λόγω εμπάργκο, δασμών κ.ά.) καθιστούν όλο και πιο μεγάλη την ανάγκη για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις μας αφορούν:
·       Την ένταξη νέων κινδύνων βάσει αναλογιστικών μελετών.
·       Την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από το κράτος.
·       Την πάταξη των ελληνοποιήσεων μέσω διασταυρωτικών ελέγχων με τη ΔΚΕ του ΕΛΓΑ .
·       Την επέκταση και ενίσχυση των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας .
·       Την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών μέσω των εργαλείων της ΝΕΑΣ ΚΑΠ.
·       Την ενεργοποίηση της πρόσθετης και προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ βάσει του Ν.3877/10, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον γεωργοασφαλιστικό τομέα.
·       Την δυνατότητα επέκτασης της χρήσης νέων τεχνολογιών σε συνεργασία με άλλους φορείς του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος των εκτιμήσεων.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο ΕΛΓΑ έχει πάρα πολλές δυνατότητες να συνεχίζει να στέκεται πυλώνας και αρωγός δίπλα στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο στον καθημερινό του αγώνα για βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης.
Καλούμε τα μέλη μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση γιατί η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στην αγροτική ασφάλιση δεν προκαλεί φόβο αλλά προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον του ΕΛΓΑ, για τον κοινωνικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα  του και κατ’ επέκταση για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα.



           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ  ΤΟΥ  Π.Σ.Ε.  ΕΛ.Γ.Α.





Ο Πρόεδρος



Ι. Καφετζόπουλος
 

Η Γενική Γραμματέας



Β. Ντούπη
 

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ της 6-12-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΛΓΑ της 06/11/2023

Τακτική Γενική Συνέλευση Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ