ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 12.10.2011

 
                                                                                 


 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                        Αθήνα,            12   – 10 – 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Γ.Α.                                                   Αριθμ. πρωτ. :  108

Μεσογείων 45 115 10 Αθήνα

Τηλ. : 210 – 7490477, 577

Fax :  210 - 7488282                        



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

το Δ.Σ. του ΠΣΕΕ συνεδρίασε στις 6, 7 /10/2011 για να εκτιμήσει την διαμορφούμενη κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά και θεσμικά μας ζητήματα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και το στάδιο αξιολόγησης καθώς επίσης και τη διαμορφούμενη πολιτική για την πορεία στο μέλλον του Οργανισμού.

Την Πέμπτη 6/10/2011 το Δ.Σ. συνεδρίασε παρουσία των αντιπροσώπων του ΠΣΕ από όλα τα Υποκαταστήματα και αφού έγινε εισήγηση από τον Πρόεδρο για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, έγινε διαλογική συζήτηση, μεταφέρθηκαν από τους αντιπροσώπους θέσεις, απόψεις των συναδέλφων μας και κατατέθηκαν προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση της παραπέρα δράσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Στους Αντιπροσώπους γνωστοποιήθηκαν οι επαφές και οι συναντήσεις που είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, α) με τη Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., τον Πρόεδρο, β) με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και τον Γενικό  Γραμματέα κ. Κανελλόπουλο Γ., ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του γενικού συντονιστή όλων των εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το Υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των οδηγιών για την σύνταξη λίστας εργασιακής εφεδρείας. γ) Ο Πρόεδρος του Συλλόγου συμμετείχε στην συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο Ευ. με αντιπροσωπεία του συντονιστικού οργάνου των υπό συγχώνευση – κατάργηση φορέων του Δημοσίου. δ) Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον Ειδικό Γραμματέα ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Κυριακό ___ όπου καταθέσαμε αίτημα για μη  εφαρμογή της λίστας εργασιακής εφεδρείας στον ΕΛ.Γ.Α.

Έγινε ενημέρωση σχετικά για την επιστολή που επιδόθηκε από το Σύλλογο στον Υπουργό Οικονομικών κ.Βενιζέλο Ευ., τον Υπουργό Α.Α.Τ. κ. Σκανδαλίδη Κ., στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη Φ., στον Υφυπουργό ΥΠΑ.Α.Τ. κ.Διβελέγκα Ι.,  στον Ειδικό Γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Κυριακό Γ., στους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., και με την οποία καταθέσαμε τις θέσεις μας σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Καθώς επίσης και την ένταξή μας ως Φορέας στην Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με το Μητρώο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενέργεια η οποία μας βρίσκει αντίθετους καθότι όπως υποστηρίζουμε στον Οργανισμό δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ενταχθούμε σ’ αυτή την διαδικασία.
Για τον λόγο αυτό έχει δοθεί εντολή και στον Νομικό μας Σύμβουλο να καταθέσει αγωγή για κακή εφαρμογή του νόμου, με την επιβολή της επιπλέον περικοπής του 10% των συνολικών αποδοχών μας από 1/1/2011.

Επίσης δόθηκαν διευκρινήσεις και έγινε σχετική ενημέρωση για το πεδίο εφαρμογής της απόφασης με αριθ. ΦΕΚ 2241/6-10-2011/τ.Β’ του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη Φ., “Καθορισμός ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης των γεωτεχνικών υπαλλήλων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛ.Γ.Α.  

Βρισκόμαστε σε αναμονή της υπογραφής και από τον κ. Σαχινίδη Φ. της τροποποίησης των Κανονισμών Φυτικής Παραγωγής και Ζωϊκού Κεφαλαίου (έχουν υπογραφεί από τον Υπουργό Α.Α.Τ. κ. Σκανδαλίδη Κ.) όπου ρυθμίζονται τα θέματα των εκτιμητικών, των οριοδεικτών και της επιπλέον χρηματοδότησης της χιλιομετρικής αποζημίωσης (βενζίνη) έως 0,10 € με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α.

Ακόμη, έγινε αναφορά για την διάταξη του Σχεδίου Νόμου για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “ΔΗΜΗΤΡΑ” στο άρθρο 30, παράγραφο Α’, συμπεριλαμβάνει και τον ΕΛ.Γ.Α. και πιέζουμε να συμπεριληφθούμε και στην τροποποίηση της Β’ παραγράφου που εξαιρεί και την εφαρμογή των διατάξεων του 2685 στις μετακινήσεις.

Έγινε μια πρώτη επεξεργασία των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου “Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο, Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012, 2015” και διερευνούμε τις δυνατότητες παρεμβάσεων και την διαμόρφωση προτάσεων και σε συνεργασία και συνεννόηση και με άλλους φορείς να προωθήσουμε για την ψήφισή του.

Συγκεκριμένα, διερευνούμε τη δυνατότητα εφαρμογής και στον Οργανισμό τις διάταξης του Σχεδίου Νόμου που εξαιρεί του Τεχνικούς από το Ενιαίο Μισθολόγιο και έχουμε ζητήσει την συμπαράσταση του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. για την προώθηση του αιτήματός μας έτσι ώστε να γίνει αίτημα συνολικό του κλάδου των Γεωτεχνικών.
Απευθύναμε επιστολή στην πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα στον ΥΠΑΑΤ κ. Σκανδαλίδη, στον Υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλο, στον Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Σαχινίδη, στον Υφ. ΥΠΑΑΤ κ. Δριβελέγκα, στον Γεν. Γραμματέα Υπ. Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη, στον Ειδικό Γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Κυριακό, στον Γεν. Γραμματέα ΥΠΑΑΤ κ. Κανελλόπουλο, με την οποία καταθέσαμε τις διαφωνίες μας για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του άρθρου 27 παρ. 3 και του άρθρου 31 παρ. 5 του σχεδίου Νόμου και ζητάμε την μη εφαρμογή τους στον Οργανισμό μας.

Επίσης, με επιστολή μας στους Βουλευτές του Νομού Έβρου και στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ζητάμε να ρυθμιστεί το θέμα της “Καταβολής επιδόματος Απομακρυσμένων – Παραμεθόριων περιοχών”.

Επίσης, έγινε αναφορά και ενημέρωση για τις διεργασίες και τις ενέργειες που έχουν γίνει στα πλαίσια του συντονισμού της δράσης μας με το συντονιστικό όργανο των υπό συγχώνευση – κατάργηση φορέων, όπως η συμμετοχή μας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών στις 14-9-2011. Η κήρυξη 24ωρης απεργίας και η συμμετοχή μας στο Συλλαλητήριο που έγινε στις 21-9-2011 συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, πορεία στη Βουλή”, η συμμετοχή μας στην πορεία διαμαρτυρίας στις 29-9-2011 στην Βουλή και στη συνέχεια η συμμετοχή μας στην συναυλία που διοργανώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος. Στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης των δράσεών μας είμαστε σε άμεση συνεννόηση και συνεργασία με το συντονιστικό όργανο των φορέων.

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου σχετικά με την πορεία της Δήλωσης Καλλιέργειας και κατατέθηκαν στοιχεία σχετικά με την πορεία των εσόδων από τον είσπραξη της ασφαλιστικής εισφοράς.

Η ενημέρωση που μπορούμε να έχουμε σχετικά με το θέμα των συναδέλφων μας που αναμένουν την καταγραφή και την έκδοση των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου έχει ως εξής : ή μεν απόφαση για την υπόθεση των συναδέλφων που εκδικάστηκε στις 28/1/2011 δεν έχει καθαρογραφτεί ακόμη, για την υπόθεση δε των συναδέλφων που εκδικάστηκε στις 10/6/2011 δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση. Οι επαφές που έχουμε ξεκινήσει με το ΑΣΕΠ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην κατεύθυνση να αναζητηθεί τρόπος και διαδικασία υποστήριξης του δίκαιου της ένταξης των συναδέλφων μας στις διατάξεις του Π.Δ. 164 συνεχίζεται.

Την Παρασκευή 7-10-2011 το Δ.Σ. του Συλλόγου συνεδρίασε. Κάλεσε στη συνεδρίαση τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ενεργητικής Προστασίας κ. Γκιζλή Ι. όπου μας ενημέρωσε για την πορεία του Αντιχαλαζικού Προγράμματος και των Αντιχαλαζικών Δικτύων καθώς και για τον προγραμματισμό της νέας περιόδου (προϋπολογισμός, κόστος λειτουργίας κλπ).

Μετά την κατάθεση από πολλούς συναδέλφους της ανησυχίας για την απραξία και το τέλμα που έχουν περιέλθει οι λειτουργίες του Οργανισμού το τελευταίο χρονικό διάστημα και εκτιμώντας ομόφωνα το Δ.Σ. του Συλλόγου ότι η κρισιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και ειδικότερα για τη χρονική στιγμή που διαδραματίζονται αυτά καθώς την ίδια στιγμή που οι Έλληνες αγρότες καλούνται να καταβάλουν  τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ο Οργανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να κοινοποιήσει τους πίνακες των ζημιών του έτους 2011 που έχουν εκτιμηθεί, με ενδεχόμενο να φανούμε και αναξιόπιστοι απέναντι στους αγρότες, αλλά να χάνεται και η δυνατότητα δημιουργίας θετικών εντυπώσεων υποστήριξης του νέου θεσμού για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επειδή λοιπόν θεωρούμε ως εργαζόμενοι πολύ σημαντική την προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας με τους Έλληνες αγρότες καλέσαμε στην συνεδρίασή μας την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ασφάλισης κ. Σούλιου Κ., όπου αφού επισημάναμε την ανησυχία μας για όλη αυτή την καθυστέρηση, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, (καθυστέρηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, παρατάσεις κλπ) οι οποίες ως ένα βαθμό είναι κατανοητές. Ζητήσαμε την άμεση ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Ασφάλισης έτσι ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή και η κοινοποίηση στους παραγωγούς όλων των πινάκων ζημιών του έτους 2011, όπως επίσης να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με τις πληρωμές των αποζημιώσεων του έτους 2010. Η κ. Διευθύντρια μας διαβεβαίωσε ότι θα κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες και ότι έχει ετοιμαστεί εγκύκλιος με τις οδηγίες καταγραφής των πορισμάτων προς κοινοποίηση η οποία άμεσα θα γνωστοποιηθεί στους συναδέλφους.

Μετά το τέλος της συζήτησης για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του έργου των εκτιμήσεων στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου Ν.3877, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. προς συζήτηση. Πρόταση συναδέλφων σύμφωνα με την οποία παρουσιάζεται εναλλακτική λύση δημοσιονομικού χαρακτήρα σε αντιστάθμισμα της κυβερνητικής πρότασης για “εργασιακή εφεδρεία” με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με επιμέρους προτάσεις για την διαγραφή από τον προϋπολογισμό του ΕΛ.Γ.Α. συγκεκριμένων κονδυλίων που αφορούν διάφορες δραστηριότητες του Οργανισμού.

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να γίνει περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης και διερεύνηση και άλλων τυχόν παραμέτρων έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη τεκμηρίωση και διασφάλιση από την τυχόν εφαρμογή της και η οποιαδήποτε απόφαση προώθησής της ή απόρριψή της να είναι απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης και μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. εκτιμήσαμε ομόφωνα σχετικά με την πρόταση για την σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης από μερίδα συναδέλφων, ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ενδείκνυται για την σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και ότι στο άμεσο μέλλον συνεκτιμώντας και την εξέλιξη της κατάστασης με τις κυβερνητικές αποφάσεις που θα προκύψουν θα συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να καθοριστεί ο τρόπος δράσης και η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Συνεκτιμώντας τα συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων του συλλόγου οι οποίοι μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους συναδέλφους των Υποκαταστημάτων αποφασίσαμε ομόφωνα να προχωρήσουμε στην συγκρότηση 3μελών επιτροπών σε κάθε Υποκατάστημα που θα απαρτίζεται από τον Αντιπρόσωπο του συλλόγου και δύο συναδέλφους με φροντίδα για την εκπροσώπηση όλων των κλάδων του προσωπικού. Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει σε συνεννόηση με το Δ.Σ. την οργάνωση εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο για την ανάδειξη στην τοπική κοινωνία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στον Οργανισμό ΕΛ.Γ.Α.

Αποφασίσαμε να αναρτηθεί πανό στην πρόσοψη όλων των Υποκαταστημάτων με λογότυπο :

                        “ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΛ.Γ.Α.”

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες με ευθύνη της επιτροπής και σε συνεννόηση με το Δ.Σ. για παραστάσεις και επαφές με τους τοπικούς φορείς και θεσμικούς εκπροσώπους για την ανάδειξη των προβλημάτων μας.

Να διερευνηθεί η δυνατότητα της παρουσίας μας σε τοπικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για την ανάδειξη όλων των θεμάτων που μας απασχολούν.

Συνεργασία και συντονισμός δράσης με άλλους φορείς που είναι υπό την εποπτεία του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του συντονιστικού οργάνου των υπό κατάργηση – συγχώνευση φορέων.
Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στον Οργανισμό μας θα αντιδράσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις (καταλήψεις κτιρίων, κ.λ.π.).




Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η σημερινή γκρίζα πραγματικότητα για τους νέους, τους άνεργους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους στερείται προοπτικής, θετικού μηνύματος και ελπίδας.

Η πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη φτώχεια.

Τα μέτρα που λαμβάνει το Κυβερνητικό Επιτελείο πλήττουν ολοένα και περισσότερο τα λαϊκά, φτωχά, αδύναμα και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας μας.

Δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με τους αγώνες του Συνδικαλιστικού Κινήματος, θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων των δυνάμεων της αγοράς, των δανειστών και των κερδοσκόπων.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ΕΝΟΤΗΤΑ και Ο ΑΓΩΝΑΣ είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε οι εργαζόμενοι για να αποκρουσθούν οι εφεδρείες, οι απολύσεις, η θεσμική και οικονομική μας εξαθλίωση.


                                                ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ




ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας




     Καρανίκας Αντώνης                                                        Καφετζόπουλος Ιωάννης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ της 6-12-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΛΓΑ της 06/11/2023

Τακτική Γενική Συνέλευση Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ